lördag 23 februari 2008

Blus...

...eller skjorta kanske...Gillar det här tyget och det räckte precis till en blus med kort ärm. Mönster från "Sy till barnen". Känner mig lite sur på min symaskin som vill hålla på och krångla, undertråden blir alldeles knasig och inget jag gör hjälper. Suck!
Ska på utbildning flera dagar så nästa vecka blir det inte så mycket bloggande, internet finns på hotellet i och för sig så jag kan nog inte låta bli att titta in på alla andra sybloggar och njuta tyg och skaparglädje! See you!

fredag 22 februari 2008

Rapport från en härmapa!

Inspirationen har varit som bortblåst...Tog mig en runda runt på andra härliga bloggar och hittade en kul klänning hos Klockarbarn: en "Pillowcase dress". Plötsligt infann sig inpirationen igen och jag skred till verket. Kul med sommarkläder - längtar efter sol och värme!! Precis som Klockarbarn sa fanns det en hel uppsjö med beskrivningar på hur man gör klänningen på nätet. Den här var jättekul att sy och hade säkert gått ganska snabbt och lätt om det inte vore för att min symaskin ville krångla...Måste absolut sy fler! Tack Klockis för inspirationen!!

fredag 15 februari 2008

Krokodilen har flyttat!

Krokodilen har flyttat från brun mössa till gul mössa - Storebror tyckte att den bruna blev för trång och att övertyga honom om att den snart skulle töja ut sig var ungefär lika lätt som att be en fyraåring lämna tillbaka klapparna till tomten (lite off season liknelse men ni hajjar...)Ja, ja lättare att sy in den här när den töjer sig (för det har de andra velourmössorna gjort) än att skarva i en mössa som redan är tillklippt. Får se imorgon om det blir godkänt i sonens ögon...

Krokodilmössa

Krokodilmössa till Storebror. Just nu ska allt vara coolt och läskigt så det är ingen idé att ens tänka i "hjärt-banor" när det gäller hans mössa. Fick bli en lite halvläskig krokodil istället. Möss-mönster från "Baby-cool", krokodilen virkad på fri hand. Har kommit på hur fantatiskt kul det är att virka - igen!

torsdag 14 februari 2008

Alla-Hjärtans-Mössa

En mössa med hjärta till ett litet Gullegrynhjärta på Alla Hjärtans Dag; Lillasyster i velourmössa med virkat hjärta på. Möss-mönster från "Baby-cool", hjärtat virkat på fri hand.


lördag 9 februari 2008

Mössor!

Nallebjörnsmössa till Lillasyster. Ritade av en H&M mössa till mönstret och gjorde små öron. Fodrad med samma mjuka bruna velour. Sydde för hand - trevligt med projekt som lätt sys i soffan, lite mer socialt än när man sitter vid symaskinen.




Virkad basker. Garnaffären hade inget mönster på detta så jag klurade ut hur jag skulle göra under arbetets gång. Härlig mössa till en med fluffigt, burrigt hår - redo för våren!



I väntan på våren kan det ju behövas något varmare. Röd hjälmmössa stickad lite stor för att få lite "flaxande" öronlappar.


Gul hjälmmössa med rosa blomma.




Inte alltid så lätt att fota med assistans...:)



fredag 8 februari 2008

Den skulle ju bli så fin!!

Har spanat på Man Mades fantastiskt fina raglan-tröjor och blivit inspirerad. Denna tröja är sydd i tyg från E-slöjd och skulle ju bli så fin och bra men allt bara krånglade och krånglade. Halsmudden är en katastof, maskinen krånglade och sydde fast tyget så jag fick ta fram skruvmejseln och operera. Näe, den här var ingen hit - bättre lycka nästa gång kanske?

Sjal

Har stickat en sjal av garnet jag visade upp i mitt "rosa inlägg". Den är helt ljuvligt mjuk och varm! Hann använda den en hel dag...


...innan en annan liten dam i familjen också tyckte att sjalen var väldigt fin. Vet inte hur hon lyckades - men hon lyckades dra ut en lång garnögla i sjalen. Hur mycket jag än drar och grejar så blir den liksom inte fin igen. Ja, ja sånt är livet! Får nog sticka om den igen helt enkelt.

Fredagskakor

Jag har hittat en amerikansk blogg som jag tycker är härlig, den finns med i min blogglista: "A friend to knit with". Bloggerskan och hennes familj har en "cookie of the week" där en av familjemedlemmarna får välja vilken kaka som ska bakas. Kul idé! Jag och familjen (mest jag och sonen) tyckte att vi borde införa något liknande och bestämde oss för att införa "fredagskakor"(får se hur länge vår nya tradition håller i sig). Kul att baka tillsammans och mysigt att inleda helgen med lite mysfika!
Alltså, vill inte att min blogg ska spreta hit och dit utan vara en sy/sticka/virka/pyssla- blogg. Men bakat är ju väldigt pyssligt tycker jag - och jag tänker hålla mig till fredagskakor only!! Sonen fick välja idag: chokladbollar såklart! Här kommer receptet som vi bakade det på cafét jag jobbade på i min ungdom...Ljuvligt goda!!!


Chokladbollar

6dl havregryn + 210g smör + 1,5 dl socker + 5 msk kakao + 2 tsk vaniljsocker + 4 msk kallt kaffe + kokos till att rulla bollarna i

Gör såhär: Kör havregrynen i matberedare så att de förvandlas till små, små havregryns smulor. Tillsätt resten av ingredienserna. Kör allt i matberedaren en stund tills smeten är väl blandad. Rulla bollar, rulla i kokos. Barndomsfavoriten är klar - och snart slut! Mums!

Med tanke på texten på kakaoburken är det nog bara hälsosamt att många...





Vilken var din första skapelse?

Tröjan nedanför har fått lite blandade reaktioner -fast bara snälla, tack!!!- i fråga om färgvalet. Detta färgval får mig att tänka på mitt absolut första riktiga plagg jag sydde. OK, jag har alltid varit väldigt pysslig ända sedan jag var pytteliten så det har ju blivit en del barbiekläder i mer eller mindre vackra varianter och annat jox, mormor lärde mig virka grytlappar med rutor och hjärtan och lärde mig sticka smågrejer som sockors osv och sy...Men jag menar det där första riktigt riktiga plagget: Tror jag gick i trean på lågstadiet eller möjligtvis fyran, många minns säkert att byxorna var lite korta på den tiden. Och jag sydde mig ett par byxor i just lite såndär för kort modell - färgen var mintgrön och så var det rosa kantband nertill och vid fickorna. Jag var så nöjd!! Jag var kung (eller drottning eller vad man nu säger...) helt enkelt. Sy-kungen! Tyckte brallorna var så coola att jag nästan sprack av stolthet! Jamen ni vet, det var ju tider; en über-sprallig Vicki Benckert sjöng "Livet är som ett träd" iklädd rosa overall i Melodifestivalen och John Ballard sjöng "Rendezvous" i mintgrön kostym - fast Herrey´s (eller Härrejs som jag och mina polare sa) vann... (fast jag var nog den enda i Sverige som faktiskt hejade på Vicki)

Jag har ett skräckminne vad gäller stickning. På högstadiet skulle det stickas tröjor och jag valde en naturvit kofta i stumt, trist bomullsgarn. Jag stickade och tragglade och tragglade och stickade - inte blev tröjan någonsin klar för det! Men den avskräckte mig från att sticka tröjor i vuxenstorlek ända tills nu då jag faktiskt stickar på en tröja till mig själv...fast utan lång ärm.

Vilket är ditt första syminne eller första riktiga plagg?? Har du också något skräckminne vad gäller sytt/stickat/virkat?

onsdag 6 februari 2008

Päronglass med jordgubbsströssel!

Tröja till Lillasyster i päronglassfärgad velour. Har länge spanat in en Mini Rodini tröja som jag tycker är så fin så jag gjorde ett test (nu fanns den - blå med röd-orange mudd, så fin! - på rea på deras sida men det är ju klart mycket roligare att sy och knåpa själv!). Mönster från "Sy barnkläder av mjuka tyger" men jag klippte ut v-ringningen på fri hand. Sydde tröjan i stl 80 (hon brukar ha stl 86) just för att få en lite tajtare modell. Är nöjd med resultatet men nästa gång ska jag inte glömma att lägga till sömnsmånen på mudden, den kunde varit en aning bredare överallt, ska också göra tröjan lite kortare nästa gång (jag la till lite på längden eftersom jag valde en mindre storlek men det var alltså helt onödigt) för nu korvar den lätt upp sig lite eftersom modellen är något snäv. Men i det stor hela är jag riktigt nöjd. Ska sy matchande byxor till i samma tyg - ska bli ett mellanting mellan tights och muddisar. Nu när jag gjort en test tröja måste jag nog göra några fler i andra färgkombinationer också - det finns ingen ände på alla roliga projekt man kan ta sig an, eller hur?

Ska bli en tröja...

Börjar närma mig slutet på min "Rosa kyckling tröja" och måste ha ett nytt sidoprojekt som jag kan sticka på lite då och då. Ska bli en randig tröja till Lillasyster. Färgerna på kortet är lite dassiga mot verkligheten, egentligen är den gröna lite skarpare och den lila är mer knallila. Färdigt resultat dyker upp i framtiden...

fredag 1 februari 2008

KÄNSLIGA BLOGGLÄSARE VARNAS! Följande blogginlägg innehåller enorma mänger av färgen rosa vilket kan verka stötande för känsliga personer :)

Vad är det egentligen med färgen rosa? En del avskyr den, en del älskar den. Jag hör till de som faktiskt tycker att rosa kan vara ganska charmigt i lagom doser. Är egentligen ingen "rosa tjej", har älskat grönt sen jag var liten men ibland bara måste jag ha lite rosa också. Här bjuder jag på en riktig frossa i denna sköna "jordgubbsglassfärg"!


Har stickat mig en härlig mössa, den sk "Åremössan" (design: Kaki, Åre). Helt ljuvlig mössa som du lätt stickar på en kväll! Garnet heter "Milano" och kommer från Hjertegarn (visst är det ett gulligt namn).

Var i skriande behov av en ny mössa. Jag har tidigare stickat en orange mössa till min man och en lila till mig själv från ett Garnstudiomönster. Visade upp dessa två alster här på bloggen förut. Jag är ingen diggare av det här med att ha lika kläder när man är ett par men jag tänkte att färgerna var så totalt olika så att ingen tyckte att de var lika...trodde jag ända tills vi var ute på en promenad en kväll och träffade på en av ungdomarna som min man jobbar med. Så fort vi sagt hej utbrast den unga damen i fråga "Men ååååååh va gulligt, ni har ju lika mössor!!! Hm...
Ok, nu är detta trauma över för nu har jag en alldeles ny mössa helt olik makens!!
Mönster finns i boken "Knitted by me" men mönster finns även i Garnaffären.


Detta ska bli en sjal. Jag fryyyser!! Mönster från "Knitted by Me", inga konstigheter - en helt vanlig trekantssjal....


Mitt lilla sidoprojekt som jag stickar på lite då och då - tröjan "BIG" från boken "Stickverk". Jag kommer lätt att känna mig som en rosa kyckling i detta lurviga, duniga, mysiga garn! Kuckeliku!!


Och så lite rosa tulpaner...dessa har jag stickat från boken "Jag skojar bara"... Men visst är väl tulpaner helt underbart!!!!
End of pink:)